BlahBlah
Conscript
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2014 11:27 pm

Can't proceed with my turn

Mon Nov 10, 2014 11:34 pm

Playing as Otho in the four[ATTACH]32083[/ATTACH] emperors scenario. On turn 9 I try to proceed the turn and it saves the game instead...
Attachments
4-YearFourEmperors68~OTH.zip
(19.4 KiB) Downloaded 49 times
!Main log.zip
(1.95 KiB) Downloaded 45 times

User avatar
Franciscus
Posts: 4564
Joined: Fri Apr 20, 2007 8:31 pm
Location: Portugal

Wed Nov 12, 2014 12:16 am

Can you post your saved game (with at least one backup, ie backup1 subfolder ?)

Thanks
[SIGPIC][/SIGPIC]

User avatar
Bohémond
Posts: 2438
Joined: Wed May 14, 2008 8:47 pm

Wed Nov 12, 2014 3:29 am

The problem seems to come from this

10:31:17 PM [Error ] THost.LoadHostFile Exception caught: Impossible d'ouvrir le fichier "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Alea Jacta Est\AJE\Saves\4-YearFourEmperors680\4-YearFourEmperors68.hst". The process cannot access the file because it is being used by another process

You AV or Windows UAC should prevent AJE program to access to this save.

Could you mark AJE.exe has a exception for your AV or UAC ?

Installing your game anywhare else than C: should help too.


Regards
Marco, perché vai così forte in salita?» «Per abbreviare la mia agonia.

User avatar
Pocus
Posts: 25225
Joined: Wed Oct 19, 2005 7:37 am
Location: Lyon (France)

Wed Nov 12, 2014 10:31 am

or add userpath.ini so that the saves are saved in User directory, as recommended by Microsoft.
Image


Hofstadter's Law: "It always takes longer than you expect, even when you take into account Hofstadter's law."

BlahBlah
Conscript
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2014 11:27 pm

Wed Nov 12, 2014 5:54 pm

Pocus wrote:or add userpath.ini so that the saves are saved in User directory, as recommended by Microsoft.


Hello,

Thanks I tried this but it doesn't seem to work? The game is still saving itself.

I can't seem to attach my save it says its an invalid file?

Many thanks.

BlahBlah
Conscript
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2014 11:27 pm

Wed Nov 12, 2014 5:58 pm

Bohémond wrote:The problem seems to come from this

10:31:17 PM [Error ] THost.LoadHostFile Exception caught: Impossible d'ouvrir le fichier "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Alea Jacta Est\AJE\Saves\4-YearFourEmperors680\4-YearFourEmperors68.hst". The process cannot access the file because it is being used by another process

You AV or Windows UAC should prevent AJE program to access to this save.

Could you mark AJE.exe has a exception for your AV or UAC ?

Installing your game anywhare else than C: should help too.


Regards


Sorry to be stupid but how do I do this?

User avatar
Franciscus
Posts: 4564
Joined: Fri Apr 20, 2007 8:31 pm
Location: Portugal

Wed Nov 12, 2014 11:40 pm

- game installation: I think with Steam you cannot install anywhere else than the default Steam folder

- UAC: My personal, non-official advice: turn Windows UAC Off, pure and simply. That was the first thing I did in all my PCs whether with Windows 7 or 8.

- AV: depending on your AV program it may vary, but there should be a setting or definition that allows you to exclude any specific folder or file from real-time scanning. You should be able, for example, to exclude from real-time scanning the whole C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps folder.

Regards


(Regarding your saved game, you should be able to post your save folder in zip format, no ? If too big, make a copy of the folder, delete all backup subfolders except backup1 and zip it)
[SIGPIC][/SIGPIC]

User avatar
Pocus
Posts: 25225
Joined: Wed Oct 19, 2005 7:37 am
Location: Lyon (France)

Thu Nov 13, 2014 10:58 am

and my non official answer is the same as Franciscus. I have UAC turned entirely off since years. And I never sent any virus in any installer I built ;)
Image


Hofstadter's Law: "It always takes longer than you expect, even when you take into account Hofstadter's law."

BlahBlah
Conscript
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2014 11:27 pm

Thu Nov 13, 2014 1:45 pm

Hello, I have tried turning the UAC off but I still can't play the turn. Am I to assume that this game is now lost and that the problem won't happen again?

Blond_Knight
Private
Posts: 26
Joined: Sat Sep 27, 2008 1:29 am

Thu Nov 13, 2014 2:06 pm

I have this happen about once an hour or so on my older 32bit laptop with 3GB RAM. Im assuming the game needs more RAM than the system has. I just close the game, relaunch it and continue.

BlahBlah
Conscript
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2014 11:27 pm

Thu Nov 13, 2014 6:02 pm

I have now attached my save to my first post.

thanks!

User avatar
Franciscus
Posts: 4564
Joined: Fri Apr 20, 2007 8:31 pm
Location: Portugal

Thu Nov 13, 2014 7:19 pm

Hmmm. You only sent one file, the OTH.ord file, that is not enough...

Anyhow, my sugestion is to accept the probable loss of your current turn, but you can probably recover your last turn before the problem, You can do this either in the Load Game menu - selecting your saved game from the list and hitting "Home" key - or directly in your saved game folder - copying the contents of backup1 subfolder to your saved game folder, replacing files as needed)

Regards
[SIGPIC][/SIGPIC]

BlahBlah
Conscript
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2014 11:27 pm

Fri Nov 14, 2014 6:52 pm

Hello,

I started a new game with the same scenario and it crashed! I have attached the main log text file as the game instructed me to do.

Ps. I turned UAC off and set my AV to not scan the Alea Jacta Est file in real time.

Thanks

[ATTACH]32099[/ATTACH]
Attachments

[The extension txt has been deactivated and can no longer be displayed.]


User avatar
Franciscus
Posts: 4564
Joined: Fri Apr 20, 2007 8:31 pm
Location: Portugal

Fri Nov 14, 2014 9:45 pm

The issue is the same. Please exempt all your Steam folder from the AV/malware scanning software...

Regards
[SIGPIC][/SIGPIC]

Return to “AJE Technical support / Aide technique”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests